Čo je to tapas alebo prečo Španieli nepijú na lačný žalúdok

Čo je to tapas alebo prečo Španieli nepijú na lačný žalúdok

Prenesme sa na okamih do slnečnej Andalúzie a poďme preskúmať jeden z najpopulárnejších stravovacích návykov – tapas. Tapas nie je druh jedla, ale skôr gastronomický štýl, ktorý má svoje korene v Španielsku, ale môžete ho bežne nájsť aj v iných stredomorských štátoch ako je napríklad Grécko.

Čo si predstaviť pod pojmom tapas?

Tapas sú chuťovky, ktoré v španielskych reštauráciách dostanete zadarmo k nápojom. Ide o povzbudenie na pitie a vytvorenie komfortného prostredia, ktoré španieli tak milujú. Musíte si uvedomiť, že v tamojších reštauráciách sa odohráva veľká časť života miestnych – Španieli milujú sedenie s priateľmi, pitie vína a ujedanie  tapas.

Legenda o vzniku tapas, o ktorej nikto nevie, ako veľmi je pravdivá

O vzniku tapas sa v Španielsku koluje mnoho legiend. Jedna z nich hovorí, že miestny kráľ prišiel do hostinca a objednal si pohár sherry. Pretože bola veterná búrka a všade okolo veľa hmyzu, hostinský prekryl pohárik plátkom šunky ako pokrievkou (španielsky tapa), aby tam nič nespadlo. A od tej doby sa všade v Španielsku servírujú tapas, ktoré síce nechráni váš nápoj pred hmyzom, ale zato sú spolu v kombinácii božsky dobré.

 

 

Čo všetko môže byť tapas?

Pravé tapas musí spĺňať niekoľko kritérií. Pretože je súčasťou spoločenského stretnutia, musí to byť jedlo pre viac ľudí, ktoré je možno jesť rukami počas pitia a konverzácie. Môžete vidieť jednoduché a studené tapas, akými sú olivy, oriešky, jednohubky alebo chlebíčky.
Ak ale chcete vyniknúť, musíte podávať niečo trochu originálnejšie – šunku, tradičný sušený saláma, ale aj syry, morské plody a ryby … Také chutné tapas sú potom zmenšeninou klasických španielskych jedál. Každé tapas je iné podľa oblasti, ktorú navštevujete a ich tradičných jedál.

Legendárna španielska tortilla

Jedným z najobľúbenejších španielskych jedál – zmenšenín i normálnych – je tortilla. Nemýľte si to s mexickou pšeničnou plackou, pretože táto tortilla (čítaj tortíja) je oveľa šťavnatejšia. Ide o vysmaženú omeletu z vajec, zemiakov a cibule, ktorú môžete často nájsť na španielskych stoloch.

 

 

 

By |2018-12-11T04:14:25+00:00november 20th, 2018|Blog|